
Bij het midden- en hogere kader van de ABN is grote onrust uitgebroken over de invoering van de Balkenende-norm bij de nieuwe staatsbank. Voor Bos was de Balkenende-norm voorwaarde bij de overname. Door de maatregel zullen enkele honderen ABN-medewerkers aan het einde van de maand een fors lager bedrag op hun loonstrookje terug vinden. Het salaris bij ABN is gemaximeerd op 158 duizend euro per jaar, nog altijd zo’n slordige 13000 per maand.
De linkse oppositie is blij met de wijze waarop Bos heeft gehandeld. “Maar”, zo stelt SP-leider Agnes Kant, “het is niet de taak van het kabinet om verstandige en populaire maatregelen te nemen. Daarmee maak je de oppositie monddood en tast je de democratische verhoudingen ernstig aan.”
PVV-leider Wilders denkt dat de oorzaak van de financiële crisis ligt bij Marokkaanse jongens. De jongeren hadden afgelopen weekend besloten massaal geld hebben op te nemen van de bank om vervoersbewijzen en bloemen te kopen voor bedreigde medewerkers in het openbaar vervoer. “Daar zat niet één enkeltje bij!”, aldus Wilders.
In het kabinet was aanvankelijk onrust ontstaan over de starre linkse houding van de PvdA-voorman bij de onderhandelingen. CDA-bewindslieden zouden gepleit hebben voor een Balkenende-norm die alleen geldt voor ambtenaren die minder dan 158.000 per jaar verdienen. Ook het voorstel van CDA’er Ab Klink voor meer controle en cameratoezicht haalde het niet.
Geen gevaar voor brain-drain
Wouter Bos, die bekend staat als een echte socialist, heeft bij de onderhandelingen over de bank bedongen dat de Balkenende-norm bij ABN per direct wordt ingevoerd. “De huidige salarisstructuur is niet uit te leggen aan de belastingbetaler”, meent de bewindsman. “Er lopen te veel mensen rond die jaarlijks tonnen mee naar huis nemen. Dat moet je zelf weten als je op de vrije markt opereert, maar dat houdt op wanneer de belastingbetaler jouw loon betaalt.”
Hij is niet bang dat de salarismaatregel leidt tot een grote leegloop van talenten bij de bank. De minister van Financiën meent dat er op de getalenteerdheid van de top “best het één en ander valt af te dingen. De kans dat je met de naam Fortis op je cv bij een andere inklapbank een goedbetaalde topfunctie krijgt, acht ik in de huidige situatie niet groot.”
Bij de ABN is inmiddels een kleine honderd topmanagers uit protest tegen de salarismaatregelen in staking gegaan. Niemand heeft hier tot nu toe iets van gemerkt.
Lees meer berichten op Sargasso.